Nieuws Woudenberg

Woudenberg herdenkt vergeldingsactie van 16 oktober 1942

Op dinsdagmorgen 16 oktober verzamelden tientallen mensen zich rondom het monument in het bos van Den Treek-Henschoten. Nabestaanden en betrokkenen stonden stil bij de gesneuvelden gijzelaars en verzetsstrijders uit de tweede wereldoorlog. 76 jaar geleden vonden vijftien mannen hier de dood als vergelding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland. De herdenkingsbijeenkomst wordt ieder jaar georganiseerd door de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haren.

Vanuit de gemeente Woudenberg legde de burgemeester Titia Cnossen, samen met Oud-Woudenberg-voorzitter Johan de Kruijff, een krans bij het herdenkingsmonument. “De vrijheid waar wij nu in leven is niet vanzelfsprekend. Het is daarom belangrijk dat we niet vergeten wat er op 16 oktober 1942 in de bossen rond Woudenberg is gebeurd. Het is goed dat wij hier ieder jaar bij stilstaan en beseffen dat de vijftien mannen die op die dag de dood vonden, zich ingezet hebben voor onze vrijheid.”

De herdenking werd bijgewoond door nabestaanden, vertegenwoordigers van het voormalig verzet, leden van de Nationale Reserve, vertegenwoordigers van de Stichtingen Gijzelaars Beekvliet en Haaren en Nationaal Monument Kamp Amersfoort, vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Woudenberg en belangstellenden.

Op 16 oktober 1942 werden 3 gijzelaars en 12 verzetsstrijders gedood als vergelding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland. Dit gebeurde vlakbij de Pyramide van Austerlitz in het bos Den Treek-Henschoten.

LEAVE A COMMENT

WordPress › fout

De site ondervindt technische problemen.