Nieuws Veenendaal

Open brief burgemeester Kats van Veenendaal

De zomer(vakantie) ligt achter ons en de herfst dient zich aan. Velen van ons vierden een vakantie in eigen land of in ieder geval dicht bij huis. Het weer gaf ons soms een subtropisch gevoel, wat zeker heeft gezorgd voor een goede vakantiesfeer en de noodzakelijke ontspanning in deze bijzondere tijd.

Nu de vakanties voorbij zijn, de scholen begonnen en ook iedereen weer bezig is, komt er structuur in ons leven. Dat is goed. Maar we zien ook dat het aantal coronabesmettingen oploopt tot alarmerende hoogte. Ook in Veenendaal zien we een duidelijke stijging van het aantal besmettingen, gelukkig nog niet in afwijking van het landelijk gemiddelde. Uit het bron- en contactonderzoek van het RIVM blijkt dat deze besmettingen vaak binnen de persoonlijke levenssfeer plaatsvinden, zoals verjaardagen en samenkomsten in en om huis.Ik begrijp dat we allemaal een beetje klaar zijn met corona. Maar corona is nog niet klaar met ons. Dat geeft soms een gevoel van machteloosheid. Alsof we in een film zitten zonder een (positief) einde. Dat is frustrerend en lijkt uitzichtloos. We kijken uit naar het moment dat we deze coronaperiode achter ons kunnen laten. Dat we ons weer volledig vrij kunnen bewegen. En dat de last die we nu ervaren van de opgelegde maatregelen, van onze schouders vallen.

De maatregelen die nodig zijn om het coronavirus niet verder te verspreiden, hebben ook invloed op de activiteiten en evenementen in Veenendaal. Het begon met het sluiten van cafés en uitgaansgelegenheden. Daarna volgde een aangepaste Dodenherdenking en het verschuiven van de viering van 75 jaar vrijheid. Sindsdien hebben talloze activiteiten en evenementen niet of in aangepaste vorm plaatsgevonden.Helaas blijven uitgaansgelegenheden en evenementen de gevolgen ervaren van de noodzakelijke maatregelen. En dit zal naar verwachting zo blijven totdat er een vaccin is gevonden tegen het coronavirus. Dus het uitgaan zal anders zijn. Maar ook het sinterklaasfeest, oud en nieuw en carnaval worden anders dan je gewend bent.

Dit weekend zijn er voor zes veiligheidsregio’s, waaronder onze Veiligheidsregio Utrecht, nieuwe maatregelen van kracht geworden. Dat is nodig omdat in deze gebieden de toename van besmettingen bovengemiddeld hard toeneemt. De horeca moet eerder dicht en er is een meldplicht voor bijeenkomsten met groepen van meer dan 50 personen. Hierop zijn uitzonderingen, zoals samenkomsten voor werkbijeenkomsten of aangekondigde manifestaties. Ook religieuze bijeenkomsten, begrafenissen en bijeenkomsten van gemeenteraad of parlement zijn vrijgesteld van de meldplicht.

Het is fijn dat niet in heel Nederland dezelfde maatregelen nodig zijn, de keerzijde is dat er altijd weer een nieuwe grens is waarover de vraag kan worden gesteld of dat de juiste is. Vanuit het rijk is gekozen om de grenzen van de Veiligheidsregio daarvoor te bepalen en daarom gelden deze maatregelen ook voor Veenendaal.

Het bestrijden van het virus vraagt om een lange adem en dat is moeilijk. Maar het is nodig om de kwetsbaren te beschermen en het virus in te dammen. Er gaan in de media en op social media veel verhalen de ronde. Het waarheidsgehalte is vaak niet te checken. Wees daarom voorzichtig met conclusies op basis van theorieën die niet door feiten en professionals worden bevestigd.Ik zie op social media veel complottheorieën langskomen; blijf daar ver uit de buurt!

Mijn oproep aan jullie blijft dan ook om de maatregelen goed te volgen. Houd voldoende afstand van elkaar, maar kijk ook naar elkaar om! Vooral diegene die ondersteuning kunnen gebruiken en de kwetsbare medemens. Vermijd drukte, daar ligt een ieders verantwoordelijkheid.

En hou vol! Ik reken op jullie!

Gert-Jan Kats – Burgemeester

LEAVE A COMMENT

WordPress › fout

Er heeft zich een kritische fout voorgedaan op je site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.