Nieuws Veenendaal

Nooit vertoond: broertjes Ralph en Mika van de Pavert beiden rookiekampioen in NK karten

Het scenario is zo onwaarschijnlijk dat het nauwelijks te geloven is, en toch is het zo: de twee kartende broers Ralph en Mika van de Pavert eindigden gisteren met een gelijk aantal punten op de eerste plaats in het rookiekampioenschap van de Parolin Rocky-klasse. Omdat Ralph meer manchezeges boekte in deze klasse van het Nederlands kampioenschap werd hij tot rookiewinnaar uitgeroepen en werd Mika tweede. De twee broertjes uit Veenendaal eindigden bovendien op de tweede en derde plaats in het algehele kampioenschap. 

Ralph en Mika Van de Pavert kenden een topseizoen in het NK viertakt. Zondag lieten ze voor de laatste keer dit jaar hun klasse zien tijdens de zesde en laatste ronde van de titelstrijd. Ze waren het hele seizoen al aan elkaar gewaagd maar dit scenario hadden ze niet voorzien. “Ongelooflijk, wat een toeval”, zei Ralph die als eerste in het rookiekampioenschap werd geklasseerd omdat hij in 2018 drie manchezeges boekte en Mika één. Die was overigens net zo goed hartstikke blij. “Ik ben rookiekampioen. Dat voelt goed. Ik had het niet verwacht. Aan het begin van het seizoen zou ik wel zien hoe ver ik kon komen.”

Welnu, ver dus. Mika is pas negen jaar oud maar toonde zich gedurende het hele jaar een vaste waarde voorin, samen met oudere broer Ralph (11). “Ik ben erg blij met mijn rookietitel en het vicekampioenschap”, zei Ralph. “Ik had stiekem wel gehoopt kampioen te kunnen worden, maar tijdens de eerste ronde van het NK in Berghem viel ik twee keer uit en tijdens de tweede ronde van  kwam de motor per rondje zeven tienden van een seconde tekort. Daardoor was de titel winnen meteen al heel moeilijk geworden.”

Niettemin heeft hij er vervolgens het maximale uitgehaald. Rookiekampioen en vicekampioen is natuurlijk nog altijd meer dan genoeg reden om trots op te zijn. Waarom hij dit seizoen zo sterk heeft gepresteerd? Dat weet hij niet precies. “Nou ja, ik heb sowieso veel vooruitgang geboekt. Vooral in het kwalificeren. Racen heb ik altijd wel gekund en ook daarin ben ik gelukkig vooruitgegaan.”

Voor Mika geldt min of meer hetzelfde. “Ik heb dit jaar heel veel getraind en heel veel geleerd.” Hij was toch wel wat teleurgesteld dat zijn broer op basis van diens aantal mancheoverwinningen boven hem in het rookiekampioenschap was geëindigd. Maar ruzie maken over het karten, dat doen ze niet. “Misschien af en toe”, zei hij met een lach

Komend seizoen gaan Ralph en Mika een stap hogerop. Dan debuteren ze in het Nederlands kampioenschap tweetakt. Mika gaat in de Rotax Max Micromax-klasse strijden. “Ik heb er al eens in getest. Op verschillende banen. Dat ging heel goed. Een Micromax gaat sneller dan een Parolin Rocky-kart. Dat is de grootste uitdaging. Volgend weekend ga ik al trainen!”

De oudere Ralph gaat één klasse hoger rijden, in de Rotax Max Minimax-klasse. Ook hij reed hij al veelvuldig met de kart voor volgend seizoen, naar volle tevredenheid. “De kart heeft veel vermogen en gaat daardoor sneller. Het is heel anders dan een viertakt-kart. Racen in een Minimax-kart wordt een mooie nieuwe uitdaging. Ik ga voor een plaats in de top vijf. Ik heb er nu al zin in!”

Ralph en Mika van de Pavert worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Ben van de Pavert Sanitair.

LEAVE A COMMENT

WordPress › fout

De site ondervindt technische problemen.