Agenda Agenda Veenendaal

“Den aȏk” weer terug in de Veense grift

Op zaterdag 22 juni start de turfvaart Veenendaal – Antwerpen. Maar 22 juni is ook de dag dat de turfaak weer terug komt in de Veense Grift. “Den aȏk” is een van de iconen van Veenendaal en daarom wordt hard gewerkt aan een zuivere replica van de aak uit het Museum Veenendaal. Donderdagavond 21 februari worden meer details bekend gemaakt tijdens het maandelijkse Gilbert Café in de Cultuurfabriek.

Veenarbeiders

Onlangs schreef stadsdichter Christiaan Abbing nog ‘De harde werkers in hun kleine huizen / De veenders op het eeuwig natte land / Die maakten Veenendaal tot wat het is’. Met de terugkeer van de turfaak in de Grift willen de initiatiefnemers van het Gilbertjaar hier meer aandacht voor vragen. De aak wordt op traditionele wijze gebouwd uit eikenhout en met koper geklonken. Afmetingen van de aak:  700 cm X 130 cm, de aak zal worden voorzien van zitplanken en een vaarboom. Deze aak zal op 22 juni met veel aandacht en op feestelijke wijze te water worden gelaten.

Venetiaansch

“Niet voor niets werd Veenendaal in het begin van de vorige eeuw “het Venetië van de Gelderse Vallei genoemd”, vertelt Saskia Koppert van het Gilbertjaar. In een artikel in de “Gelderland” van 30 oktober 1925 werd in een artikel over “mooi Veenendaal” geschreven dat het er in Veenendaal “Venitiaansch” aan toe gaat. Koppert: “onze droom is dat dat weer terugkomt. Dat onze Grift straks weer vol ligt met turfaken, dat de turfaak weer gebruikt gaat worden, voor toeristische activiteiten, voor eigen recreatie, voor trouwerijen……”

Meedoen

De stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal nodigt iedereen uit om een bijdrage aan de terugkomst van “Den aȏk” leveren. Mensen die mooie verhalen vertellen over de aak, mensen die er nog mee kunnen varen, ideeën over wat we wel niet allemaal kunnen gaan doen met de turfaken, ondersteuning met geld en “handjes”. Reacties kunnen worden gestuurd naar info@gilbertjaar2019.nl. Tijdens het Gilbertcafé op 21 februari aanhaken kan ook, er wordt dan ook meer bekend gemaakt over de precieze plannen. Gratis aanmelden voor deze bijeenkomst kan via www.gilbertcafe.nl

LEAVE A COMMENT

WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.