Nieuws Woudenberg

Carolien van Schoonhoven gaf 20 jaar EHBO les op basisscholen

WOUDENBERG Al twintig jaar is Carolien van Schoonhoven actief bij de jeugd EHBO lessen op de Woudenbergse basisscholen. Ze werd destijds als EHBO-er gevraagd door Hennie ter Maaten.

Nietsvermoedend kwam ze woensdag naar een vergadering met haar ook gediplomeerde EHBO-collega’s Liekele Hoekstra, Matthijs Joppe en Bernadet Houttuin. Carolien werd er in het zonnetje gezet met een oorkonde en een speldje.

Carolien geeft meestal niet zelf les, maar assisteert. Eerst was dat bij de lessen van Alie Elzinga en nu bij Bernadet. ,,Door haar werk in de zorg kent Carolien allerlei praktijkvoorbeelden die de lessen boeiend maken.” De theorie-examens nemen de leerkrachten af, maar de praktijk niet. Carolien is naar Ede verhuisd, maar combineert haar werk in Woudenberg donderdags met de jeugd- EHBO-lessen op scholen. Ze vindt de kinderen tegenwoordig mondiger dan vroeger. Ook merkt ze dat er in de klassen meer kinderen zitten met een problematische achtergrond, zoals een beperking of stoornis: ,,Soms zou het wel handig zijn als we daar van de leerkracht wat meer over zouden horen voor we een klas in stappen.”

In de loop der jaren heeft ze meer zien veranderen: ,,Vroeger begon je de lessen met vertellen over het Rode Kruis en Henri Dunant, nu niet meer. We gebruiken lesboekjes waarin de vijf punten van EHBO staan, maar ook die verouderen soms. Er zijn regelmatig nieuwe dingen zoals nu de traumazwachtel.” Hennie: ,,Niet alle scholen doen mee met jeugd-EHBO, terwijl onze lessen best onder biologie zouden kunnen vallen. Wij vinden deze EHBO-lessen algemene kennis die altijd van pas komt.” Een bijzondere ervaring was voor Carolien toen ze tijdens een les een keer echt flauwviel en de kinderen niets in de gaten hadden.

LEAVE A COMMENT

WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.