Nieuws Veenendaal

Bezoeker waardeert winkelcentrum Veenendaal met 7.8

Regionaal dé gastvrije binnenstad voor winkelen, ondernemen en verblijven. Winkelstad Veenendaal is hard op weg deze ambitie te verwezenlijken. Dat blijkt uit de tweede effectmeting van het programma Vitale Winkelstad!. Zo waarderen bezoekers het winkelcentrum met een 7.8, startten er 20 beginnende ondernemers en daalde de leegstand met ruim 3 procent.

Sinds 2017 werken binnen het programma Vitale Winkelstad! ondernemers, vastgoedeigenaren, gemeente en andere stakeholders aan het verbeteren van het economisch functioneren van het winkelcentrum in Veenendaal. Hoewel dat een grote uitdaging is, blijkt uit de tweede effectmeting van het programma dat de inspanningen positief effect hebben. Het programma stimuleert en ondersteunt bijvoorbeeld starters met als gevolg dat sinds 2017 maar liefst 20 startende ondernemers een landelijke of lokale winkel- of horecaformule openden in het centrum.

Positieve effecten

Gezien een landelijke daling van het aantal fysieke winkels, maakt het programma zich daarnaast sterk voor het toevoegen van andere functies in het centrum om het economisch functioneren te stimuleren. Dit resulteerde al in de toevoeging van 9 non-retail zaken sinds 2017. Denk hierbij aan ICT-bedrijven, adviesbureaus en bedrijven in de vrijetijdsbesteding.
Het terugdringen van de leegstand in het winkelcentrum is een belangrijk aandachtspunt binnen het programma. Hoewel hier nog veel werk te doen is, laten de inspanningen al wel een positief effect zien. De leegstand in het winkelcentrum daalde van ruim 18 procent (2017) naar 15 procent (2018). Dit vertaalt zich door naar het aantal arbeidsplaatsen. In het centrum werken nu ruim 4.800 mensen ten opzichte van iets meer dan 4.500 in 2017.

Wethouder Dylan Lochtenberg: “De samenwerkende partijen werken hard aan de vitaliteit van het winkelcentrum. Ik ben trots dat uit de cijfers blijkt dat deze inzet positief effect heeft. We hebben ons doel nog niet gehaald, maar we blijven de komende periode samen hard werken aan het economisch functioneren van het winkelcentrum en de ambitie om regionaal de meest gastvrije binnenstad voor winkelen, ondernemen en verblijven te zijn.”

Highlights

Binnen het programma Vitale Winkelstad! is aandacht voor wonen en ondernemen in het centrum, sfeer en beleving in de openbare ruimte, betere bereikbaarheid van de binnenstad, verassende activiteiten en het aantrekken van meer bezoekers. Belangrijke mijlpaal afgelopen jaar was de oplevering van het gebouw Tissu binnen nieuwbouwproject Brouwerspoort. Het pand is inmiddels volledig gevuld met de Hoogvliet, Action en Basic Fit. Verder zijn er dit jaar diverse succesvolle activiteiten georganiseerd, zoals de eerste editie van het Zomerfestival en Veenendaal on Ice. Ook werd extra sfeer toegevoegd met hanging baskets vol bloemen aan de Brouwersgracht in de zomer en zijn er in de winter extra kerstbomen geplaatst.

Vooruitblik

De komende periode blijft het organiseren van activiteiten in de binnenstad aandachtspunt, evenals nog meer sfeer en beleving zowel voor bewoners, ondernemers als bezoekers. Zo staat de herinrichting van de J.G. Sandbrinkstraat op de planning, evenals de nieuwbouw van het stadspaviljoen en het stadsstrand en opent dit jaar de vernieuwde Pniëlkerk inclusief nieuwe invulling. Verder staan er tal van leuke activiteiten en evenementen op het programma.

LEAVE A COMMENT

WordPress › fout

De site ondervindt technische problemen.