Nieuws Veenendaal

Betere bereikbaarheid Veenendaal na opening Tunnel De Voorpoort

Onder toeziend oog van Michiel Scheffer (provincie Gelderland), Dennis Straat (provincie Utrecht), wethouders Hester Veltman (gemeente Ede), Marieke Teunissen (gemeente Renswoude), Engbert Stroobosscher (gemeente Veenendaal) en ProRail regiodirecteur Kees Rutten is zaterdagmorgen de autotunnel Voorpoort officieel geopend.

De echte ‘handeling’ was weggelegd voor Jari, Evi en Lano, drie kinderen uit Veenendaal; zij zaten tot diep in de nacht op het platform tijdens het inrijden van de spoortunnels in augustus en reden zaterdag als eersten op skelters door de autotunnel, direct gevolgd door de cabriobus met genodigden en omwonenden. Om 13.00 uur werden de hekken weggehaald en was de tunnel open voor al het gemotoriseerd verkeer. 

Winst voor bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid

De autotunnel Voorpoort en de later dit jaar te openen fietsonderdoorgang bevinden zich op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland en de gemeenten Ede, Renswoude en Veenendaal. De aanleg van de tunnels komt voort uit het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) van de Rijksoverheid dat ruimte maakt voor meer treinverkeer. Gelijkvloerse spoorwegovergangen vormen  een knelpunt (spoorbomen vaker dicht, files, extra belasting voor de omgeving, verkeersonveiligheid). De ondertunneling betekent samen met de aanpassing van de Nieuweweg Noord een aanzienlijke verbetering voor de bereikbaarheid, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in Veenendaal en omgeving.

Uitvoering

Voor de uitvoering zijn maar liefst vijf aannemers ingezet. Zo bouwde BAM Infra de spoortunnels (in opdracht van ProRail), die in augustus 2018 op platformwagens van Mammoet onder het spoor werden gereden.  Aannemer Schagen zorgde voor de aanleg van de wegen aan de zijde van de provincie Gelderland en Roelofs tekent voor het bouwrijp maken (beide onder toezicht van de provincie Gelderland). Aannemer Heijmans deed in opdracht van Gemeente Veenendaal de aanpassing van Voorpoort en KWS gaat aan de slag met de reconstructie van de Nieuweweg Noord.

Afronding project

Vanaf zaterdag 13 april 13.00 uur is de autotunnel Voorpoort geopend en kort daarna wordt de Nieuweweg Noord afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers en fietsers kunnen de spoorwegovergang (tot eind september) nog wel oversteken. Op 29 april start aannemer KWS met het werk aan de Nieuweweg Noord. BAM Infra werkt in de komende maanden door aan de afbouw van de fietstunnel. Deze wordt net vóór de sanering van de overweg in het weekend van 28 september geopend.

LEAVE A COMMENT

WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op je site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.