Nieuws Overig Renswoude

Alarmfase 2 voor bosbrandgevaar in de regio

Vanwege de aanhoudende droogte geldt de alarmfase 2 (voorheen code oranje/rood) voor bosbrandgevaar. Het is de hoogste staat van paraatheid voor de brandweer. Voor het publiek gelden strenge regels: in elk geval geen open vuur in natuurgebieden. Boven de provincie Utrecht vliegt vanaf vandaag ook weer Charly, het surveillancevliegtuig van de veiligheidsregio. Vanuit de lucht letten waarnemers op rook en vuur. Zo kan de brandweer sneller gealarmeerd worden.

Regio – Wat betekent betekent de aanhoudende droogte concreet voor de inwoners van deze regio. In natuurgebieden mag u geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan, net als in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool/briketten. Ga ervan uit dat de eventueel verleende ontheffing voor stookverboden niet meer geldig is; zie de voorwaarden van de ontheffing of neem hierover contact op met de verlenende instantie (gemeente of provincie).

Wees alert op verdachte situaties en meldt die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto’s/film te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt. Houd op uw verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water. Gooi geen sigaretten of glas in de natuur. Denk eraan, dat u niet overal in de natuur goed bereik heeft met uw mobiele telefoon.

Sigaretten

Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei), en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras. Neem eventueel een topografische kaart / GPS / wandel App mee als u op stap gaat.

Vluchten bij bosbrand

Wat kunt u doen als er een natuurbrand is? Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, indien mogelijk naar de openbare weg. Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Daarmee is de kans kleiner dat de brand u inhaalt. Help andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen. Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven (bron puuhr.nl)

LEAVE A COMMENT

WordPress › fout

De site ondervindt technische problemen.