Nieuws Woudenberg

Aantal misdrijven in Woudenberg stijgt

Het afgelopen jaar is het totaal aantal misdrijven in Woudenberg toegenomen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het veiligheidsbeeld van het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie (RVS). Opvallend is, na een jarenlange daling, de stijging van het aantal woninginbraken van 38 naar 66. Verder is de stijging vooral terug te zien in het aantal meldingen van (online) fraude, vernielingen en huiselijk geweld.

Na een jarenlange daling is de sterke stijging van het aantal woninginbraken een grote zorg. Landelijk zijn er juist minder woninginbraken te zien omdat mensen meer thuis zijn vanwege corona. In Woudenberg zien we deze trend niet terug en dat vraagt om actie. Wanneer inwoners te maken krijgen met een inbraak, heeft dit grote impact op hun gevoel van veiligheid. Daarom zetten we het komende jaar sterk in op bewustwording en het geven van tips om een woninginbraak te voorkomen. De ogen en oren van onze inwoners en 1-1-2 meldingen zijn ontzettend belangrijk om het aantal inbraken te verminderen. Meldingen kunnen namelijk leiden tot succesvolle aanhoudingen van verdachten én veroordelingen. We roepen inwoners dan ook op om verdachte situaties te blijven melden. Iedereen is nodig voor een veilig Woudenberg”, zegt burgemeester Cnossen.

Meer woninginbraken tijdens versoepelingen
Het aantal woninginbraken in Woudenberg nam toe in de periode juni tot en met oktober. In die periode gingen cafés en restaurants weer open. Ook de basisscholen, de kinderopvang en de middelbare scholen gingen weer open. Verder kon er weer gesport worden en was op vakantie gaan naar andere landen mogelijk. Inbrekers sloegen toen vaker hun slag.

Meer digitale criminaliteit tijdens de coronacrisis

Het aantal geregistreerde feiten van cybercriminaliteit is het afgelopen jaar stevig toegenomen, zo blijkt uit cijfers van de politie. De stijging van het aantal meldingen van phishing, fraude bij bijvoorbeeld online aankopen en verkopen van spullen en identiteitsfraude is een landelijke trend en valt te verklaren door de coronacrisis. Deze stijging is ook in Woudenberg te zien. Om inwoners hiertegen te wapenen zet de gemeente de komende tijd extra in op bewustwording en het geven van handelingsperspectief als het gaat om digitale vormen van criminaliteit.

Kanttekening

Het is goed te zien dat tijdens de coronacrisis meer is gemeld is door inwoners. Het aantal meldingen van misdrijven nam met 36% toe van 320 in 2019 naar 434 het afgelopen jaar. Naast meer meldingen van woninginbraak, (online) fraude, vernielingen en huiselijk geweld steeg het aantal meldingen van brom-, snor- en fietsdiefstal, overlast en personen met verward gedrag, waardoor de totaalcijfers hoger uitvallen. Omdat het in Woudenberg om kleine aantallen misdrijven gaat, kan het percentage misdrijven sterkdalen of stijgenten opzichte van het vorige jaar.

LEAVE A COMMENT

WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.