Nieuws

uit Woudenberg
 

Op dinsdagmorgen 16 oktober verzamelden tientallen mensen zich rondom het monument in het bos van Den Treek-Henschoten. Nabestaanden en betrokkenen stonden stil bij de gesneuvelden gijzelaars en verzetsstrijders uit de tweede wereldoorlog. 76 jaar geleden vonden vijftien mannen hier de dood als vergelding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland. De herdenkingsbijeenkomst wordt ieder jaar georganiseerd door de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haren.

Vanuit de gemeente Woudenberg legde de burgemeester Titia Cnossen, samen met Oud-Woudenberg-voorzitter Johan de Kruijff, een krans bij het herdenkingsmonument. “De vrijheid waar wij nu in leven is niet vanzelfsprekend. Het is daarom belangrijk dat we niet vergeten wat er op 16 oktober 1942 in de bossen rond Woudenberg is gebeurd. Het is goed dat wij hier ieder jaar bij stilstaan en beseffen dat de vijftien mannen die op die dag de dood vonden, zich ingezet hebben voor onze vrijheid.” 

De herdenking werd bijgewoond door nabestaanden, vertegenwoordigers van het voormalig verzet, leden van de Nationale Reserve, vertegenwoordigers van de Stichtingen Gijzelaars Beekvliet en Haaren en Nationaal Monument Kamp Amersfoort, vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Woudenberg en belangstellenden.

Op 16 oktober 1942 werden 3 gijzelaars en 12 verzetsstrijders gedood als vergelding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland. Dit gebeurde vlakbij de Pyramide van Austerlitz in het bos Den Treek-Henschoten. 

 

 

Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort, plaatst op dinsdag 16 oktober een krans bij monument Bergzicht, in de bossen bij Woudenberg. Op die dag werden in 1942 vijftien mannen door de bezetter om het leven gebracht.

Ook de burgemeester van Woudenberg, Titia Cnossen, legt een krans op de plaats van de fusillade. Kamp Amersfoort en de gemeente Woudenberg ondersteunen de herdenking, die wordt georganiseerd door de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren. 

 Twaalf van de gefusilleerde mannen waren gevangenen van Kamp Amersfoort, drie kwamen er uit de gijzelaarskampen in Sint Michielsgestel en Haaren. De meesten waren communist en afkomstig uit Amsterdam of het oosten van het land, vooral uit Deventer. Ze hadden veelal naast hun werk zoals bakker of badmeester een functie in de gemeentepolitiek, werkten bij een verboden vakbond of voor de ondergrondse communistische krant De Waarheid. de herdenking is vrij toegankelijk voor publiek. Voor aanvang van de plechtigheid verzamelen de deelnemers zich om 10.30 bij restaurant Bergzicht aan de Doornseweg in Woudenberg. Vervolgens begeven zij zich om 11.30 naar het monument. De herdenking vindt plaats om 12.00 uur.

Op woensdag 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid. Als tussenstation op haar reis naar een duurzaam Woudenberg, organiseert de gemeente Woudenberg die dag een opruimwandeling. Inwoners worden uitgedaagd om gewapend met vuilniszakken en prikstokken worden op pad te gaan om het centrum van Woudenberg weer een stukje schoner te maken. Zij worden hierbij geholpen door wethouder Pieter de Kruif. En het is niet zomaar een opruimwandeling, want onderweg leidt een vrijwilliger van de Stichting Oud Woudenberg inwoners langs allerlei cultuurhistorische plaatsen in het centrum van het dorp.

 De wandeling start op woensdag 10 oktober om 10.00 uur bij het bordes van het gemeentehuis. Via het Beaufortpark wandelen de deelnemers langs het Cultuurhuis, de Veldschans, de Schans en eindigen om 11.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis. Daar wordt gezorgd koffie/thee en wat lekkers. Inwoners die van het harde werken nog meer trek hebben gekregen kunnen om 12.00 aansluiten bij het Lunch-Cult-Uurtje in het Cultuurhuis. Informatie daarover is te vinden op www.cultuurhuiswoudenberg.nl.

Er kunnen maximaal 25 deelnemers meedoen aan deze cultuurhistorische opruimwandeling. Inwoners kunnen zich tot 8 oktober aanmelden via info@woudenberg.nl onder vermelding van de cultuurhistorische opruimwandeling. Aanmelden kan ook telefonisch via het telefoonnummer 14033.

 

DeWoudenberger.nl

Geen feed gevonden

 

 

Social Media

Sample avatar  

Midland FM kom je overal tegen, en ook op het internet!
Volg ons op social media en jij bent altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio.
Facebook - Twitter - Soundcloud

Mail naar de studio!

Nieuws uit Veenendaal

Geen feed gevonden
 
 
 

Over ons.

Midland FM is de lokale radiozender voor Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg en Veenendaal met het altijd actueel nieuws uit de dorpen.

ANBI status

Contact.

Molenstraat 35b
3927 AC, Renswoude

Telefoon: (0318) 578383

info@midlandfm.nl

Sociaal.

Vind ons op social media.