Nieuws

 

Misschien herken je het wel, je ligt na een avondje stappen in bed met een piep in je oren waar je niks aan kan doen. Vreselijk irritant. Bijna 70% van de jongeren heeft hier last van en 1 op de 10 chronisch blijkt uit een enquête uitgevoerd door de Stichting Gaby Olthuis fonds. Deze week is het de Week van het Oorsuizen en daarom sprak ik Meghan Copsy hierover, ook zij heeft last van oorsuizen.

 

 

Meghan staat in het midden.

 

Oorsuizen

Al een jaar heeft de 24-jarige Meghan veel last van oorsuizen, daarvoor was het er soms ook, wanneer er in gekeken werd door de KNO-arts bijvoorbeeld. De ene keer is het geluid heel erg aanwezig, de andere keer wat minder. Het geluid omschrijven vindt ze moeilijk, het is ook moeilijk te benoemen waar het op lijkt.  

Op 17-jarige leeftijd is zij meerdere keren aan haar oor geopereerd omdat ze een bacteriële oorontsteking heeft gehad die haar gehoorbeentjes beschadigd heeft. Haar gehoorbeentjes zijn daarom verwijderd waardoor er eigenlijk een lege holte achter haar oor zit. Meghan denkt dat dat misschien de oorzaak van de oorsuizen is omdat dat het oor is waar zij de suizen in hoort. Ook is stress een mogelijke oorzaak.

 

Uitgaan

Wanneer Meghan uitgaat komt de suis sneller op. De suis kan snel weer verdwijnen maar het kan ook een maand aanhouden. Er Soms heeft ze het idee dat de harde muziek van de Heeren van Ruysdeal eventjes helpt maar stilte is toch het prettigst. Meghan heeft van alles geprobeerd, van oordruppels tot oordoppen maar helaas is er nog niks gevonden wat haar écht helpt. Elk momentje dat de suis eventjes wegtrekt is daarom ook een geluksmomentje voor haar.

 

Begrip

Het belemmerd haar in het dagelijkse leven. Meghan is sneller moe en zit niet lekker in haar vel, wat ook invloed heeft op de mensen in haar omgeving. 

 

"Ik vind dat ik weinig begrip krijg omdat er bij andere onwetendheid over dit onderwerp heerst. Zij hebben het ook nooit ervaren dus zullen zij ook nooit weten hoe het écht is. Dat neem ik ze ook niet kwalijk en ik gun het ze ook echt niet dit wel te ervaren." Verteld Meghan. Het is iets wat je aan de buitenkant van een persoon niet kan zien. Steeds als iemand zegt "Oh, wat vervelend" wanneer ze over haar klachten praat voelt ze zich niet serieus genomen omdat er verder geen reactie is.

 

Stichting Gaby Olthuis fonds

Joan van Baarle, oprichter van de stichting roept alle DJ's van Nederland en Vlaanderen op om deze week het geluid van oorsuizen te laten horen. Zij wil deze week jonge mensen confronteren met de impact die oorsuizen kan hebben op je leven. Langdurige blootstelling aan harde geluiden is de grootste reden van dit toenemende probleem en daar denken wij jongeren eigenlijk helemaal niet bij na wanneer we met een drankje naast de speakers van onze favoriete clubs aan het dansen zijn.

 

Tips

Misschien past het niet helemaal bij je fleeky outfit maar oordoppen kunnen je redder zijn. Goede oordoppen zijn natuurlijk wel een investering maar de rest van je leven een gekke piep of geruis horen zal je duurder komen te staan want bij elke week 3 uur blootstelling aan harde muziek loop je al ontzettend hoog risico volgens audioloog Jan de Laat.

 

Meghan wil degene met dezelfde problemen graag meegeven het zo goed mogelijk uit te leggen aan de omgeving zodat zij het beter kunnen begrijpen. "Wanneer je echt zwaar belemmerd word is de mogelijkheid om therapie te volgen om ermee om te leren gaan."

 

Als je nou nóg niet overtuigd bent dat je écht geen oorsuizen wilt moet je dit filmpje even luisteren. 

 

Adieu!


VeenendaalseKrant.nl

Geen feed gevonden

 

 

Social Media

Sample avatar  

Midland FM kom je overal tegen, en ook op het internet!
Volg ons op social media en jij bent altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio.
Facebook - Twitter - Soundcloud

Mail naar de studio!

Nieuws uit Veenendaal

Geen feed gevonden
 
 
 

Over ons.

Midland FM is de lokale radiozender voor Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg en Veenendaal met het altijd actueel nieuws uit de dorpen.

ANBI status

Contact.

Molenstraat 35b
3927 AC, Renswoude

Telefoon: (0318) 578383

info@midlandfm.nl

Sociaal.

Vind ons op social media.