Nieuws

 

Enkele jaren geleden vatten twee oud-politici, Jaap Pilon en Bert van de Weerd uit Veenendaal het idee op om een cursus politieke besluitvorming te starten voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij kwamen tot dit initiatief door hun veelvuldige contacten met bezoekers van de kookclub van Stichting Buitenzorg in Veenendaal. Tijdens de bijeenkomsten van de club bleek dat een aantal bezoekers erg geïnteresseerd was in de politieke ontwikkelingen in hun woonplaats. Uit gesprekken kwam naar voren dat de betrokkenen, als er verkiezingen zijn, wel over een stempas beschikken en dus ook hun stem uit zouden mogen brengen maar, bijvoorbeeld op school, geen gelegenheid hadden gehad om kennis op te doen over de politiek. “Als we het er in ons land over eens zijn dat mensen met een verstandelijke beperking zo veel mogelijk moeten kunnen deelnemen aan de maatschappij, dan moet je daar wel de mogelijkheden voor bieden. Als deze mensen een stempas ontvangen, dan zullen ze wel wegwijs gemaakt moeten worden in de politiek”, aldus Pilon en Van de Weerd. Een groot deel van de 120.000 (!) mensen met een verstandelijke beperking in Nederland, die een stempas ontvangen, en dus mogen stemmen,   heeft geen idee wat ze met dat kiesrecht aanmoet. Vaak begrijpen ze de politiek niet goed en wordt er niet gestemd.

Tijdens de cursus “Ontdekkingstocht door de Democratie” hebben veertien mensen met een verstandelijke beperking in een cursus van vele maanden geleerd wat er allemaal komt kijken bij de politiek en weten ze inmiddels ook hoe het politieke besluitvormingsproces werkt. Gesprekken werden gevoerd met raadsleden, wethouders, de griffier en partijleden. Tevens werd een aantal bezoeken aan het gemeentehuis afgelegd en zelfs aan de Tweede Kamer onder leiding van het Veenendaalse Kamerlid Roelof Bisschop. En dat zij wat geleerd hebben is gebleken uit een bijzondere raadsvergadering die zij in 2013 hielden en het bezoek dat zij vorig jaar brachten aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Zij boden hem een zelfgemaakte petitie aan met betrekking tot hulp voor verstandelijk beperkten in het stemhokje.

De cursisten van de cursus “Ontdekkingstocht door de Democratie” willen ook dit jaar, dus voor de tweede maal, een bijzondere raadsvergadering houden in de raadzaal van het gemeentehuis van Veenendaal. Deze raadsvergadering, onder voorzitterschap van burgemeester Wouter Kolff en ondersteund door raadsgriffier Wil van Wel, zal plaatsvinden op dinsdag 22 november as. om 19.30 uur. Graag nodigen wij u uit om bij deze voor Nederland unieke raadsvergadering aanwezig te zijn.


VeenendaalseKrant.nl

Geen feed gevonden

 

 

Social Media

Sample avatar  

Midland FM kom je overal tegen, en ook op het internet!
Volg ons op social media en jij bent altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio.
Facebook - Twitter - Soundcloud

Mail naar de studio!

Nieuws uit Veenendaal

Geen feed gevonden
 
 
 

Over ons.

Midland FM is de lokale radiozender voor Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg en Veenendaal met het altijd actueel nieuws uit de dorpen.

ANBI status

Contact.

Molenstraat 35b
3927 AC, Renswoude

Telefoon: (0318) 578383

info@midlandfm.nl

Sociaal.

Vind ons op social media.