Nieuws

 

Op donderdag 15 februari 2018 start het fysieke onderzoek in cultuurcluster Spectrum. Het onderzoek is een zogenaamd delaminatie-onderzoek volgend op inventariserende onderzoeken door de constructeur en een onderzoek naar oplossingen om het pand veilig te kunnen gebruiken.

Preventief sluiten

Op 1 november 2017 sloot burgemeester Zoon preventief het cultuurcluster Spectrum en het deel van parkeergarage Tricotage onder dit pand, in verband met nader onderzoek naar de vloerconstructie. Een deel van de derde en vierde verdieping van Spectrum moest nader geïnspecteerd worden om te onderzoeken hoe groot het veiligheidsrisico is. Dit deel van deze vloeren overschrijdt de norm van de onderzoeksrichtlijn voor de beoordeling van dit type vloer, opgesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Delaminatie-onderzoek

Het delaminatie-onderzoek houdt in dat de risicovolle vloerdelen, op de derde en vierde verdieping van Spectrum, met een hamer worden afgeklopt. Op basis van het geluid dat het hamergeklop geeft, kan worden bepaald of de aanhechting tussen de breedplaatvloer en de druklaag in orde is. De uitkomst van het onderzoek levert noodzakelijke technische informatie op die gebruikt wordt bij de keuze voor een definitieve oplossing. Bij dit onderzoek wordt ook direct gekeken naar vervorming van de vloer en scheurvorming.

Gedegen besluit

Wethouder Marco Verloop is verantwoordelijk voor het gemeentelijk vastgoed. “Het is erg belangrijk dat we goed onderzoek uitvoeren. De afgelopen maanden hebben we samen met enkele deskundige partijen berekeningen gemaakt en onderzoek gedaan naar oplossingen om de vloeren weer optimaal te kunnen belasten. Dit kost helaas veel tijd, maar is wel noodzakelijk om een gedegen besluit te kunnen nemen over de te treffen maatregelen. Dit moet leiden tot een duurzame oplossing, zodat de gebruikers van het pand veilig terug kunnen naar cultuurcluster Spectrum.”

Overleg

Wethouder Marco Verloop heeft regelmatig overleg met de gebruikers van Spectrum. “Ik vind het erg belangrijk dat de gebruikers van het pand op de hoogte zijn van de voortgang. Alle gebruikers kunnen gelukkig hun activiteiten voortzetten op een andere locatie, maar ik begrijp dat dit niet een ideale situatie is. Ik heb de gebruikers aangegeven dat over enkele weken meer duidelijk is over de te verwachte datum van terugkeer naar Spectrum. Uiteraard zullen wij alles in het werk stellen om dit zo snel als mogelijk te realiseren en ook de kosten van de herstelwerkzaamheden te beperken. Al staat de veiligheid van de gebruikers en de bezoekers van het pand altijd voorop.”

Omwonenden en passanten zien vanaf donderdag 15 februari weer activiteit in en rondom cultuurcluster Spectrum. Het geluid bij deze werkzaamheden zullen tot een minimum beperkt worden.


Zonnewagen Nuna8S na het behalen van een wereldrecord op de langste dag afgelopen zomer. 

Het Nuon Solar Team bezoekt dinsdagochtend basisschool de Schakel in Veenendaal met zonnewagen Nuna8S. De zonneauto heeft de Delftse studenten twee wereldbekers en een wereldrecord opgeleverd. Veenendaler Daniël Willemsen (21) is de strateeg van het Nuon Solar Team. Hij bezoekt de school waar zijn moeder les geeft om de scholieren enthousiast te maken voor techniek: "Je kan niet vroeg genoeg beginnen! Ik hoop dat de leerlingen rekenen leuker gaan vinden zodra ze de spannende verhalen horen die onder het zonnepaneel schuilen."
 
Nuna8S, waarmee de Veenendaler basisschool de Schakel bezoekt, heeft al meer dan 8500 kilometer afgelegd. Met deze zonnewagen heeft het Nuon Solar Team namelijk al twee keer de wereldbeker mee naar huis mogen nemen; in 2015 uit Australië en in 2016 uit Zuid-Afrika. Bovendien is met de auto afgelopen zomer nog een wereldrecord verreden. Daniël licht toe: "Ik herinner me dat mijn oude middelbare school in Veenendaal bezocht is door het Nuon Solar Team, dat heeft destijds veel indruk op me gemaakt. Hopelijk kan ik met mijn verhalen dat ook bereiken bij deze scholieren!"
 
Geheim project
De 21-jarige techneut geboren en getogen in Veenendaal herinnert zich dat ook hij niet altijd wist dat je met een technische studie erg innovatief bezig kan zijn. "Als strateeg zorg ik er voor dat we de auto tijdens de race zo efficiënt mogelijk gebruiken. Je moet altijd de juiste snelheid kiezen zodat je de wolken zo veel mogelijk ontwijkt." licht Willemsen toe. Met negen andere teamgenoten is Daniël dit jaar bezig met een nog geheim project aan hun zonnewagen. De Delftse studenten hopen dit jaar niet alleen hun wereldtitel nog een jaar te mogen verdedigen, maar ook een brug te slaan naar de maatschappelijke behoefte van de auto van morgen. "Als mijn moeder merkt dat haar leerlingen het over onze zonneauto hebben en daardoor met meer plezier rekensommen maken, is mijn missie geslaagd." zegt de Veenendaler.
 
Het Nuon Solar Team
Het Nuon Solar Team is het studententeam van de TU Delft dat zonneauto's bouwt en racet. Afgelopen zomer hebben de Delftse studenten met Nuna9 hun wereldtitel voor de zevende keer verdedigd op de World Solar Challenge in Australië. Dit jaar staat in het teken van het doorontwikkelen van hun zonnewagen Nuna9. De nadruk ligt hierbij op hightech innovatie. In september 2018 doen de studenten mee aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. 

Filmhuis Veenendaal heeft voor het weekeinde van 17 en 18 februari twee films gekozen, waarin twee jonge meisjes centraal staan.

Op zaterdag 17 februari (20.30 uur) wordt het Amerikaanse drama Gifted gedraaid. Frank Adler (Chris Evans) heeft in zijn eentje de zorg voor de opvoeding van zijn nichtje. De kleine 7-jarige Mary heeft een bijzondere gave voor wiskunde en is hoogbegaafd. Zijn zorg is vooral om het meisje uit handen te houden van zijn moeder, die nooit naar haar kleinkind heeft omgekeken. Oma Evelyn, zelf ook wiskundige, wil Mary in handen van academici zich verder laten ontwikkelen. De jonge actrice McKenna Grace steelt zowel de harten van haar medespelers als van het publiek. Zij is niet alleen een wijsneus, maar mag vooral ook kind zijn.

Zondag 18 februari (14.30) staat de Britse documentaire The Eagle Huntress op de rol. De film speelt in Mongolië met als hoofdpersoon de 13-jarige Aisholpan. Zij wil, in de traditie van haar opa en vader, adelaarsjager worden. De wereld om haar heen vindt dat maar niks, een nomade vrouw moet zich wijden aan haar taken in huis. Haar vader Rys steunt haar en samen gaan ze naar een nest jonge adelaars. Aisholpan weet een jong dier te vangen. Zij gaat in training en doet later mee aan wedstrijden. Natuurbeelden vormen een fraai decor in deze film.

De voorstellingen vinden plaats in de Filmlounge van Stipplein.

Voor meer informatie en reserveringen: www. filmhuisveenendaal.nl

 

VeenendaalseKrant.nl

Geen feed gevonden

 

 

Social Media

Sample avatar  

Midland FM kom je overal tegen, en ook op het internet!
Volg ons op social media en jij bent altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio.
Facebook - Twitter - Soundcloud

Mail naar de studio!

Nieuws uit Veenendaal

Geen feed gevonden
 
 
 

Over ons.

Midland FM is de lokale radiozender voor Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg en Veenendaal met het altijd actueel nieuws uit de dorpen.

ANBI status

Contact.

Molenstraat 35b
3927 AC, Renswoude

Telefoon: (0318) 578383

info@midlandfm.nl

Sociaal.

Vind ons op social media.