Nieuws

Uit Renswoude
 

Het Platform Water Vallei en Eem, een samenwerkingsverband tussen 16 gemeenten en Waterschap Vallei en Veluwe op het gebied van afvalwaterbeheer, keek tijdens de jaarlijkse bijeenkomst op 1 september goed om zich heen. Uitdagingen zoals de klimaatverandering zouden ons de moed in de schoenen kunnen laten zakken. Maar door ieder probleem als een kans te zien, kennis met elkaar te delen, maar ook door goed naar anderen binnen én buiten het Platform te luisteren, kunnen we deze problemen aan!

Het was een echte ‘omdenk’-middag, kijk eens op een andere manier naar de uitdagingen die er liggen. In België bijvoorbeeld blijkt in de wet vastgelegd dat huiseigenaren het regenwater niet mogen loodsen op de riolering, maar moeten ‘afkoppelen’, zodat het regenwater in de eigen tuin blijft. Wat huiseigenaren ook kunnen doen om wateroverlast bij hevige buien tegen te gaan, is groene daken aanleggen of meer voortuinen beplanten in plaats van bestraten. Vergroenen wordt dat genoemd, met als fijne bijkomstigheid dat door meer groen in een stad aan te brengen, de temperatuur bij erg warm weer (hittestress genoemd) zal dalen. De website www.huisjeboompjebeter.nl geeft inspiratie en laat zien wat we zelf kunnen doen om onze tuin te vergroenen.
En wat kun je nog meer doen met regenwater? Maak er bier van!

Klimaatverandering
De zestien gemeenten en het waterschap werken intensief samen aan het project Klimaatverandering. Het KNMI heeft onderzocht wat de klimaatontwikkelingen zijn in het gebied van het Waterschap Vallei en Veluwe. De resultaten laten duidelijk zien dat de hoeveelheden neerslag zijn gestegen de laatste vijftig jaar. Maar ook wat de voorspellingen zijn voor de toekomst; stijging van de temperatuur, hevigere buien, maar ook meer droogte.We kunnen onze spreekwoordelijke borst nat maken en moeten dus niet achterovergaan leunen, maar actief aan de slag! Het Platform komt daarom dit najaar meteen plan van aanpak voor de gemeenten om met de klimaatverandering aan de slag te gaan.

Profiel
Het Platform Water Vallei en Eem is een samenwerkingsverband op het gebied van waterbeheer tussen Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeenten Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Ede, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Renkum, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Soest, Veenendaal, Wageningen en Woudenberg. Meer informatie over het Platform via www.pwve.nl.


 

 

Social Media

Sample avatar  

Midland FM kom je overal tegen, en ook op het internet!
Volg ons op social media en jij bent altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio.
Facebook - Twitter - Soundcloud

Mail naar de studio!

Nieuws uit Veenendaal

Geen feed gevonden
 
 
 

Over ons.

Midland FM is de lokale radiozender voor Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg en Veenendaal met het altijd actueel nieuws uit de dorpen.

ANBI status

Contact.

Molenstraat 35b
3927 AC, Renswoude

Telefoon: (0318) 578383

info@midlandfm.nl

Sociaal.

Vind ons op social media.