Nieuws

Uit de politiek
 

 

Politiek is lastig en ligt vaak gevoelig. Juist daarom vind ik het belangrijk om dit bespreekbaar te maken, met name onder jongeren. Binnenkort kunnen we namelijk weer stemmen. Iedereen boven de 18 jaar krijgt een stempas door de brievenbus en  daarmee ook de mogelijkheid hun mening uit te spreken. Veel jongeren maken hier overigens geen gebruik van, daar moet verandering in komen.

 

 

  1. Mogelijkheid

Eigenlijk zou dit al voldoende moeten zijn. Wij in Nederland hebben de kans om onze stem in te brengen, veel andere landen hebben deze luxe niet. Waarom laten wij die kans dan aan ons voorbij gaan?

 

 

  1. Elke stem telt

De meeste jongeren die niet stemmen zeggen “een stem meer of minder maakt ook niks uit” of “mijn stem zal geen verschil maken’. Zo dacht ik er ook over, om eerlijk te zijn. Maar eigenlijk klopt dat helemaal niet. Elke stem telt namelijk. Hoeveel spijt zou je hebben als de partij waar jij absoluut tegen bent net een stem meer heeft gekregen en daardoor gewonnen heeft?

 

  1. Invloed

De uitslag heeft invloed op al onze levens, ook die van jou. Zo veel macht daarover wil je toch niet compleet uit handen geven, zonder zelf iets in te brengen?

 

4. Interessant

Eigenlijk is politiek heel interessant. Zodra jij je erin verdiept en het beter gaat begrijpen zal je dat ook zien. Je kan er veel van leren en je maakt een goede indruk wanneer je onverwachts over dit onderwerp mee kan praten.

 

 

Er zijn veel verschillende partijen, laat je daarom voor je stemt goed informeren zodat jij zeker weet dat je stemt op een partij die bij jou past. Op internet vindt je ook verschillende testen die kan doen om je te helpen bij je keuze!

 

 

 

 

Vandaag mocht Nederland stemmen of men voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne is.

Renswoude was de derde gemeente van Nederland waarvan de stemmen bekend waren.
Er waren 3.641 kiesgerechtigden, daarvan stemden er 1.321. Dit betekent een opkomst van 36.3 %.
26.2% stemde voor,
73.5% stemde tegen,
0.3% stemde blanco of ongeldig.

Veenendaal
Vervolgens stroomde de uitslag van Veenendaal binnen. Daar waren 47.635 kiesgerechtigden, waarvan er 15.991 stemden. Dit betekent een opkomst van 33.6%.
32.8% stemde voor,
66.6% stemde tegen,
0.6% stemde blanco of ongeldig.

Scherpenzeel
Daarna volgde ook Scherpenzeel. Daar waren 7.055 kiesgerechtigden, waarvan er 2.513 stemden. Dit betekent een opkomst van 35.6%.
29.8% stemde voor,
69.8% stemde tegen,
0.4% stemde blanco of ongeldig.

Woudenberg
Om 21:30 uur plaatste Wethouder Pieter de Kruif dat ook in Woudenberg alle stemmen geteld waren en dat de telling in één keer klopte. Van de 9.332 kiesgerechtigden, werden er 3.435 stemmen uitgebracht. Dit betekent een opkomst van 36.8%.
36.5% stemde voor,
62.8% stemde tegen,
0.7% stemde blanco of ongeldig.

Uitslagen bron: NOS.nl

Er komt toch geen gesprek tussen de Veenendaalse SP en Partij van de Arbeid in aanloop naar de discussie over de koopzondag. Dat meldt De Gelderlander.

De SP had PvdA-fractievoorzitter Albert Doelwijt uitgenodigd om te praten over het voorstel voor de zondagopenstelling van supermarkten. Doelwijt kan zich niet vinden in de invulling van de avond en heeft daarom afgezegd. Zijn fractie heeft het voorstel ingediend en de SP lijkt in de discussie een beslissende stem in de raad te hebben. De SGP, ChristenUnie en het CDA hebben samen 16 van de 33 zetels en zijn niet voor de zondagopenstelling van winkels.

De SP heeft een onderzoek laten doen onder supermarktpersoneel, management, werkzoekenden en consumenten in Veenendaal. De partij zal tijdens de avond over de 24-uurseconomie op 14 september, de uitkomsten presenteren.

De discussie over de zondagopenstelling van supermarkten wordt op donderdag 17 september voortgezet in de raadscommissie.

 

 

Social Media

Sample avatar  

Midland FM kom je overal tegen, en ook op het internet!
Volg ons op social media en jij bent altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio.
Facebook - Twitter - Soundcloud

Mail naar de studio!

Nieuws uit Veenendaal

Geen feed gevonden
 
 
 

Over ons.

Midland FM is de lokale radiozender voor Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg en Veenendaal met het altijd actueel nieuws uit de dorpen.

ANBI status

Contact.

Molenstraat 35b
3927 AC, Renswoude

Telefoon: (0318) 578383

info@midlandfm.nl

Sociaal.

Vind ons op social media.